25 Şubat 2017 Cumartesi

Bulgaristan’da Türklerin partisi Türk düşmanlarını aday gösterdi


                        Kamen PETKOV                                 Slavi BİNEV                      
Türk düşmanları HÖH'ten aday yapıldı
Erken parlamento seçimleri nedeniyle sandığa gitmeye hazırlanan Bulgaristan'da ülkede yaşayan Türk azınlığı temsil ettiği iddiasındaki Hak ve Özgürlükler Hareketi‘nin partisi (DPS) Türk karşıtı söylemleriyle bilinen ırkçı ATAKA partisinin iki eski milletvekilini aday gösterdi. 26 Mart'ta yapılacak seçimlerde Sofya bölgesinden liste başı aday yapılan Slavi Binev ile Kamen Petkov Türk azınlık başta olmak üzere ülkedeki tüm etnik grupları hedef gösteren açıklamaları ve eylemleriyle tanınıyor. Kamuoyunda sık sık azınlıklara yönelik nefret söylemi ve Bulgaristan'da camilere yapılan saldırılara ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelen Binev ile Petkov’un eylemleri arasında  "Türkleri Türkiye'ye göndereceğiz" sloganıyla yürüttükleri faaliyetler de var. ATAKA’nın Avrupa Parlamentosu eski milletvekillerinden olan Slavi Binev, Bulgaristan Ulusal Meclisi’nin son döneminde de aşırı sağ eğilimli Vatansever Cephe’nin milletvekiliydi. Bulgaristan’ın demokrasiye geçmesiyle 2000’li yıllardan bu yana devlet televizyonu BNT’de yayınlanan 10 dakika süreli Türkçe haberleri kaldırtmak için partisinin verdiği teklifi şiddetle savunmasıyla da tanınan Binev, feshedilen parlamentonun Kültür Komisyonu Başkanı olarak görev yaptığı dönemdeki bazı uygulamaları nedeniyle sanat camiasının da tepkisini çekmiş ve uygulamaları protesto edilmişti.
TÜRK ASILLI SEÇMENLER YOL AYRIMINDA
Türk asıllı seçmenlerin Bulgaristan Parlamentosu’ndaki iradesini temsil ettiği düşünülen HÖH yöneticilerinin bu tercihi kendilerine destek vermiş milyonlarca seçmeni hayal kırıklığına uğratırken, konu hakkında açıklama yapan partinin eski genel başkanı Lütfi Mestan Türk kökenli seçmenler ve Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının kullanacağı oyları iyi tahlil etmesini isteyerek, Türk düşmanlarının Türk asıllıların partisi olduğunu iddia eden bir siyasi yapı tarafından aday gösterilmesine sert tepki gösterdi. Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Mestan konu hakkında yaptığı açıklamada gelişmeyi utanç verici ve rezalet bir durum olarak tanımlayarak ‘’Bu adım yüz binlerce Bulgaristan Türkü ve Müslümanın onur ve gururuyla alay etme girişimi sayılır" dedi. Mestan, eski partisi HÖH’ün kendisinin yollarını da ayırmasına neden olan gerçek yüzünü ortaya koyduğunu belirttiği açıklamasında "Binev ve Petkov'u aday göstermesinin ardından seçmenin HÖH Partisi'ne oy vermesi, Bulgaristan'da açık olarak Türklerden nefret eden aşırı milliyetçi, nefret dilini kullanan ATAKA ve Vatansever Cephe'yi destekleyeceği anlamına gelir." diye konuştu. Lütfi Mestan HÖH yöneticilerinin bu tutumlarıyla kendi seçmenlerine  'İstediğimi yaparım, gösterdiğim adayı da sizlere seçtiririm' demek istiyor" değerlendirmesinde bulundu. 
‘DOSTLAR’IN İLK SEÇİM ZAFERİ RUSÇUK’TA
Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te hava sahası ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan Türkleri’nin ezici çoğunluğunun destek verdiği ve 5 Temmuz 2009 tarihinde yapılan Bulgaristan parlamento seçimlerinde 610 bin 808 oyla (yüzde 14,48) üçüncü sırada seçimi tamamlayarak 38 milletvekiliyle Bulgar meclisine girmişleren HÖH partisinde görüş ayrılığına neden olmuştu. Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütfi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'ın baskılarına maruz kalarak haksız ve hukuksuz bir şekilde HÖH partisinden ihraç edilmişti. Bir süre bağımsız kalan Mestan bir grup milletvekili ile beraber 10 Nisan 2016'da DOST partisini kurarak, Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST partisi, 26 Mart 2017 erken genel seçimlerine kendileri gibi daha önce HÖH’ten ayrılarak partileşen Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor. DOST Birliği, Rusçuk ili Vetova Belediyesi’ne bağlı Locva (Glodjevo) muhtarlığı için yapılan ara seçimin önceki gün ilk turunu kazanarak, ilk seçim zaferini elde etmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder